داکینگ مولکولی تکنيک محاسباتى مى باشد که مى تواند برهمکنش بين دو مولکول را پيشگويى کند. اين تکنيک به طور عمده شامل الگوريتم هاى مانند ديناميک مولکولى , شبيه سازى مونت کارلوو , روش جستجو براساس بررسى قطعات و.. مى باشد. مطالعات داکينگ مولکولى در تعيين برهم کنش بين دو مولکول , براى پيدا کردن بهترين جهت گيرى يک ليگاند در يک کمپلکس با حداقل انرژى بکار برده مى شود نتایج بدست آمده توسط یک تابع درجه بندی اماری تجزیه تحلیل می شود این تابع درجه بندی اماری برای محاسبه انرژی برهمکنش (interaction) آن را به مقادیر عددی به نام درجه داکینگ تبدیل میکند.
نتایج بدست امده از داکینگ شامل اشکال سه بعدی از لیگاند متصل شده به ماکرومولکول می باشد که می توان با ابزار های مشاهده گر مشاهده کرد و میتوان در بدست آوردن بهترین حالت از لیگاند برای برهمکنش با ماکرو مولکول به ما کمک کند.
داکینگ مولکولی که يکى از تکنيک هاى زير مجموعه مدلينگ مولکولى در علم بيوانفورماتيک مى باشد. با پيشرفت علوم و تکنولوژى, استفاده از علوم بين رشته اى مانند بيوانفورماتيک رشد روز افزونى داشته است و اين امر به علت امکان صرفه جويى در وقت و هزينه مى باشد. همچنين استفاده از تکنيک هاى بيوانفورماتيک , تحقيقات و مطالعاتى را که عملا از نظر آزمايشگاهى انجام آن امکان پذير نيست را ميسر مى سازد.
امروزه بیوانفورماتیک در تعامل با سایر رشته ها نظیر علوم زیستی، کامپیوتر، شیمی و فیزیک (کاربرد مکانیک کوانتومی و مکانیک ملکولی، معادلات فیزیک نیوتن، معادلات شرودینگر و …) به عنوان یک علم چند رشته ای در شاخه های مختلفی نظیر مطالعات امیک (ژنومیک، ترانسکریپتومیک، پروتئومیک، متابولومیک، اینترکتومیک، فلاکسومیک و غیره)، ایمنوانفورماتیک یا ایمونولوژی محاسباتی، کیموانفورماتیک یا شیمی محاسباتی، نقش چشمگیری را در علوم آنالیز توالی و ساختار، بررسی برهمکنش بین ملکولها در سطح اتمی، مدلسازی و پیشگویی عملکرد سیستم ایمنی، طراحی دارو و واکسنهای جدید، تحقیقات آلرژیزایی و اکتشافات دارویی داشته است و جواب خیلی از سوالات دانشجویان در دوران دبیرستان باشد که چرا دانشجویان علوم تجربی دروسی نظیر فیزیک، ریاضیات و … در دوران دبیرستان اخذ میکنند.
این علم نه تنها سبب تسریع تحقیقات علمی شده بلکه به علت تعامل آن با پروژههای ژنوم منجر به دستیابی به اطلاعات بسیار زیادی در زمینه های مختلف علوم زیستی گردیده است. در این راستا شناسایی برهمکنش میان ملکولها در علوم زیستی از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که بررسی ساختار و فعالیت ماکروملکولها در شرایط مختلف و نیز برهمکنش بین آنها برای درک بهتر عملکرد سلولی لازم بوده و از طرفی این ماکروملکولها در یک سلول و یا سلولهای مختلف به صورت برهمکنش با یکدیگر دارای عملکرد هستند، که این برهمکنشها نقش مهمی را در بسیاری از فرایندهای سلولی ایفا میکنند به طوری که در این زمینه سرورهایی که برهمکنش بین ملکول ها را در سطح ژنومی بررسی میکنند توسعه یافتند. بنابراین با توجه به نقش این برهمکنشها در فرایندهای سلولی و در نتیجه عملکرد، مطالعه و شناسایی این برهمکنشها بین ماکروملکولهای مختلف در سطح اتمی حائز اهمیت است، که در این میان روشهای بیوانفورماتیکی با تکیه بر ابزارهای ساختاری و پایگاه داده های موجود، میتوانند اغلب پیش بینی کننده و تکمیل کننده نتایج آزمایشگاهی در رابطه با برهمکنش میان ماکروملکولهای زیستی بوده و در واقع به عنوان پلی میان آزمایشات تجربی و رهیافتهای محاسباتی، سبب کاهش زمان و هزینهها در فرآیند تحقیقات علمی شود.
در این زمینه یکی از روشهای بیوانفورماتیکی جهت مطالعه برهمکنش بین ملکولها روش داکینگ ملکولی است، که یک روش کلیدی برای پیشبینی ساختار کمپلکس و برهمکنش ماکروملکولها با یکدیگر (گیرنده-لیگاند) در سطح اتمی میباشد. به طور کلی زمانی که صحبت از لیگاند میشود، منظور یک ملکول کوچک دارای فعالیت بیولوژیکی است که گاها یک پروتئین هم میتواند باشد و گیرنده نیز میتواند یک ماکرو مولکول نظیر پروتئین، DNA و یا RNA باشد. اساساً هدف از داکینگ ملکولی، دستیابی به یک پیش بینی ساختار پیچیدهی لیگاند-گیرنده با استفاده از روشهای محاسباتی است.
این روش برای اولین بار در سال ۱۹۸۲ مورد استفاده قرار گرفت و امروزه به طور گسترده به عنوان ابزار جستجوی مجازی در مراحل اولیه فرایند توسعه دارو به کار برده میشود.
به طور کلی فرایند داکینگ شامل دو مرحله اصلی میباشد. مرحله اول، مرحله نمونه گیری (Sampling)، شامل ایجاد کانفورماسیونهای (تطابق های) مختلف یک لیگاند و بررسی جهتگیری آنها نسبت به جایگاه فعال گیرنده است. در این مرحله الگوریتم های جستجو جهت ایجاد صورتبندی های مختلف یک لیگاند و بررسی جهت گیری آنها نسبت به جایگاه فعال گیرنده استفاده میشود.
این الگوریتم ها، شامل تطبیق پذیری سریع شکل، ساخت افزایشی، شبیه سازی مونت کارلو، ژنتیک، جستجوی تابو و شبیه سازی حرارتی میباشند، که این الگوریتم ها به سه دسته کلی جستجوی سیستماتیک ، جستجو براساس تطابق شکل و جستجو به صورت تصادفی تقسیم میشوند.
مرحله دوم داکینگ، مرحله امتیازدهی است که یک مولفه ی مهم در برنامه های داکینگ است، از این مرحله برای انتخاب بهترین ترکیب و یا بهترین صورت بندی یک لیگاند استفاده و به عنوان مرحله سنجش تمایل اتصال لیگاند به گیرنده تخمین زده میشود. این تابع الگوریتم داکینگ را قادر میسازد تا با سرعت، کمیت برهمکنش بین لیگاند و گیرنده را بیان کند.
در طول مرحله نمونه برداری الگوریتم داکینگ کنفورماسیونهای مختلفی از لیگاند را در جایگاه فعال گیرنده جای میدهد و براساس تابع امتیازدهی آنها را رتبه بندی میکند. در حالت ایده آل یک تابع امتیازدهی بهترین امتیاز (منفیترین انرژی آزاد اتصال لیگاند-گیرنده) را به کنفورماسیونی از لیگاند متصل به گیرنده اختصاص میدهد که از لحاظ سطح انرژی در بهترین حالت خود (حداقل مقدار) باشد.
از جمله کابردهای داکینگ مولکولی استفاده از آن در طراحی دارو است. در حال حاضر طراحی دارو به کمک کامپیوتر به عنوان یکی از ابزارهای بسیار مفید برای توسعه منطقی داروها، مورد توجه قرار گرفته است و به یکی از شاخه های علمی مهم در شیمی دارویی تحت عنوان کیموانفورماتیک یا شیمی محاسباتی تبدیل شده است. که در واقع شامل طراحی دارو از روی ساختار بوده و توانسته زمان لازم برای شناسایی و طراحی ترکیبات دارویی، نوع آنها و بهینه سازی ساختارشان را به حداقل زمان برساند.
با این وجود تاکنون کاربردی از روش داکینگ در علوم دامی گزارش نشده است و با توجه به طیف وسیعی از مطالعاتی که در بخش عملی و در هر سه گرایش این سه رشته انجام میشود به خوبی میتوان از این تکنیک در این رشته استفاده کرد. در گرایش ژنتیک و اصلاح دام میتوان به مطالعه پیش بینی برهمکنش آنتیژن-آنتی بادی و شناسایی اپیتوپ آنتیژن و پاراتوپ آنتی بادی به هنگام طراحی واکسن به کمک کامپیوتر که از آن به مطالعات ایمنوانفورماتیک یاد میشود، اشاره کرد. ایمونوانفورماتیک یا ایمونولوژی محاسباتی اخیرا به ویژه با استفاده از اطلاعات ژنومیک به عنوان زمینه ای مهم و نوین نقش چشمگیری را در علوم آنالیز، مدل سازی و پیشگویی عملکرد سیستم ایمنی، طراحی واکسنهای جدید، تحقیقات آلرژیزایی و … داشته است. همچنین به بررسی برهمکنشهای پروتئین-پروتئین، پروتئین-DNA، پروتئین-RNA، و نقشی که این برهمکنش ها در فرایندهای سلولی و فنوتیپ صفات دارند، اشاره کرد. به عنوان مثال، ملکولهای RNA، علاوه بر نقشی که در کد کردن پروتئین دارند، در بسیاری از فرایندهای سلولی از طریق برهمکنش با سایر ملکولها نظیر یونهای فلزی، پروتئین، DNA، و … دخیل هستند و به ندرت میتوان RNAای یافت که به تنهایی فعالیت خاصی را انجام دهد. بسیاری از RNAها تنها در حضور پروتئینهای خاصی عملکرد خود را ایفا میکنند، همچنین بسیاری از RNAها به واسطه ملکولهای کوچکی تنظیم میشوند و به محض اتصال این ملکولها به RNA، ساختار آنها تغییر پیدا میکند و لذا میتواند عملکرد آن را تغییر دهد. از طرفی RNA میتواند به عنوان یک کاندیدای هدف برای یک دارو باشد که میتوان نقش آنتی بیوتیک ها را در اتصال به RNAهای ویروسی نام برد که استفاده از داکینگ میتواند در اختصاصی کردن آنتی بیوتیک ها در رابطه با بیماری ها در دام نقش مهمی را ایفا کند. همچنین با توجه به اینکه تعداد توالی های ژنی و پروتئینی به طور چشمگیری در عصر ژنومیک در حال افزایش است، لذا شرح نویسی این توالی ها در رابطه با بررسی عملکرد و مسیرهای بیوشیمیایی و برهمکنش های مختلف محصولات حاصل از این توالی ها با دیگر مولکول ها یکی از مهمترین نیازهای ضروری رشته بیوانفورماتیک میباشد، که بررسی برهمکنش این ملکولها با استفاده روشهای محاسباتی نقش مهمی را در این زمینه ایفا میکند.
دیدگاه خود را بنویسید